Ir al contenido principal

A Espanya, el 3-4 % de les persones amb diabetis tipus 1 utiliza Infusor Continu d'Insulina


Sens dubte, la tecnologia ha millorat la qualitat de vida de les persones amb diabetis en l’última dècada. Un dels avenços més rellevants és, segons els experts, l’infusor continu d’insulina, que s’estima utilitza el 3-4% de les persones amb diabetis tipus 1 a Espanya. A més, el seu ús combinat amb un sensor continu de glucosa serà, segons ha explicat el Dr. Ignacio Conget, del Servei d’Endocrinologia i Diabetis de l’Hospital Clínic de Barcelona, “juntament amb els tractaments biològics, el present i futur del maneig de la diabetis tipus 1″.
“Si els pacients fan ús de les dades que els ofereix el sensor a temps real -afegeix el Dr. Conget-, o almenys en un 70%, no hi ha dubte que el sistema combinat funciona i el pacient obté bons controls”. El seu ús està indicat per a aquelles persones amb diabetis tipus 1 amb múltiples dosis d’insulina que no aconsegueixen un bon control de la seva malaltia. Actualment, la seva utilització a Espanya és anecdòtica ja que es tracta d’un sistema car no finançat, de fet, “s’estima que no hi ha més de 10 persones utilitzant aquest sistema combinat de bomba i sensor a Espanya”, afegeix aquest especialista.
Conèixer la utilització d’aquests dispositius és només un dels temes que s’ha abordat durant el XXVI Curs d’Actualització Teòric Pràctica en Diabetis, organitzat per la Fundació per a la Diabetis i l’Hospital Clínic i Universitari de Barcelona i que s’ha celebrat recentment a aquest centre. En paraules del Dr. Enric Esmatjes, cap de la Unitat de Diabetis de l’Hospital Clínic de Barcelona i director del Curs, juntament amb el Dr. Conget, “es tracta d’un curs eminentment pràctic que es porta a terme des de fa 13 anys i que permet transmetre l’experiència i forma de treballar de l’Hospital Clínic a professionals d’altres centres de tot Espanya “.
Pel que fa als avenços tecnològics aplicats al tractament de la diabetis, el Dr. Esmatjes ha assenyalat l’evolució de la investigació cap al disseny del pàncrees artificial: “s’estan desenvolupant alguns models amb un disseny molt enginyós que usa glucagó i insulina juntament amb un sensor que monitoritza contínuament els nivells de glucèmia. És totalment diferent al que teníem fins ara, i potser en els propers cinc anys tindrem important avenços en aquest sentit”.
La clau: educació diabetològica
Encara amb l’existència d’infusors, sensors, etc., El Dr. Esmatjes adverteix que “una bona educació diabetològica segueix sent la clau perquè el pacient aconsegueixi un bon control de la malaltia”. Per això, és molt important que els professionals sanitaris que tracten a persones amb diabetis coneguin aspectes com realitzar una classe de diabetis grupal, fer una entrevista individual a una persona amb diabetis, tema sobre el qual no hi ha molta experiència, segons assenyala aquest expert.
“Un pacient ben educat, manejarà i gestionarà la seva malaltia molt millor que aquell que no ha rebut una bona educació diabetològica”, explica. “L’índex de complicacions agudes i cròniques està clarament relacionat amb l’educació diabetològica”.
Referent a això, en opinió del Dr. Esmatjes, “tot i que s’ha millorat, no totes les persones amb diabetis a Espanya tenen accés a una bona educació diabetològica, de manera que és un dels grans capítols pendents en l’actualitat”. Per aconseguir-ho, aquest especialista advoca per regularitzar i reglar l’educació diabetològica amb el propòsit que “sigui uniforme, tingui uns mínims, estigui estructurada i la imparteixin professionals capacitats”.
D’altra banda, el Dr. Conget recorda que actualment, i a causa de la sobrecàrrega en les consultes, “molt pocs pacients visiten al metge especialista les quatre vegades a l’any que recomanen les guies clíniques”.

FontBloc Hospital Clínic

Comentarios

Entradas populares de este blog

En la recta final...semana 36 y 37

¡¡¡Ya no queda nada!! Hoy es 19 de febrero y estoy de 37 semanas y un día. Obstetra La semana 36 tuve visita con el obstetra. En tres semanas Ariadna pasó de 1.400 a 2.800 gr de peso...¡toma ya! Dentro de la normalidad,  según  los médicos. Y hoy hemos hecho la visita de la semana 37 y pesa 2.900 gr, es decir, perfecta :-). Como esta de culo me han programado  cesárea  para próxima semana, es decir, la 38. La novedad es que si durante esta semana la niña se da la vuelta y se coloca bien, han decidido esperar a parto natural a las 40 semanas, dado el buen control de la diabetes, el peso de la niña y mi buen estado de salud :-) ¡que alegría!. Ahora me siento dividida entre las ganas de verla en pocos días y la posibilidad de esperar que ella nazca de forma espontanea y tener el parto natural que yo deseaba.  S ea como sea, no depende de mí. Y me siento preparada para ambas opciones.  Me han puesto las correas también las dos semanas para controlar latido del b ebé y contrac

Ai, ai, ai ¡que rico madre!

Acabo de venir del Mercadona y después de guardar la compra he venido direeeecta al ordenador ¡tenía que escribir esta entrada!. Quizás soy la última en enterarse ¡puede ser! porque hacía bastante que no iba.  Siempre que voy a un supermercado me fijo mucho por si aparecen nuevos productos sin azúcar y le dedico especial atención a los lácteos y las galletas. Anteriormente en el Mercadona ya había comido los flanes de huevo sin azúcar que están riquísimos. Pues hoy he descubierto....redoble de tambores por favor.... ¡natillas de chocolate sin azúcar!  ¡flan de vainilla sin azúcar!  y  ¡flan de chocolate sin azúcar! Al llegar a casa no he podido resistir la tentación y me he comido una natilla y están muy buenas. Le he dado un poquito para que la pruebe mi pareja, la persona encargada de hacer las valoraciones de calidad: ¿se parecen a las tradicionales? Y él emite la sentencia: bastante conseguidas . Antes que nada deciros que son de la marca Postres Reina , aunque si miráis

Colacao 0

Lo primero que hay que hacer es diferenciar entre Colacao 0% azúcares y el Colacao Light que salió al mercado hace más tiempo. El Colacao light fue retirado del mercado debido a una denúncia que se les impuso por no cumplir la normativa de los productos considerados light. Podéis encontrar toda la información al respecto aquí . Cuando salió al mercado fui directa a mirar los ingredientes y llevaba azúcar, cosa que me extrañó muchísimo.  Al tiempo salió el Colacao 0% azúcares y con 0,4% de materia grasa . Entre sus ingredientes consta, a fecha de hoy: cacao, crema de cereal, fibra, sales minerales, emulgente, anticonglomerante, aromas, sal y edulcorantes (aspartamo y acesulfamo). Según la información nutricional, por taza con leche desnatada, proporciona unos 11 gr de CH, de los cuales azúcares 8 gr.    Desde que lo descubrí en el mercado lo he tomado y no he notado hiperglucemias; claro que siempre intento que sustituya una ración de CH para el postre o para la merienda o media