Ir al contenido principal

La comunicació en el món de la diabetis. Què és vell i què és nou


La conferència "La comunicació en el món de la diabetis. Què és vell i què és nou" la va dur a terme Belén Nadal Martín, investigadora de l'IDIBAPS de Barcelona. 

En aquesta sessió ens van fer una mica d'història. És increïble que les primeres anotacions sobre la diabetis es trobin en el Papir d'Ebers de l'any 1500 a. C.: "malalts que s'aprimen, tenen gana i set....i orinen molt...".


Els descobridors de la insulina van ser Banting i Best a l'any 1921. Primerament van extirpar el pàncrees a una gosseta i després li van administrar un extracte pancreàtic observant que així millorava i no es moria. L'1 de gener de 1922 es va administrar l'extracte pancreàtic a Leonard Thompson de 14 anys.

Best, Banting i la gosseta


Leonard Thompson

El tractament va ser efectiu per la diabetis però no va ser acceptat per l'organisme i ens uns anys va morir degut a que aquella primera insulina tenia moltes impureses. A l'any 1922, Eli Lilly & Company van produir la primera insulina a nivell farmacèutic i als anys 60 van crear la primera insulina sintètica, la humulina. 

Actualment encara no es coneix l'origen de la diabetis (exceptuant la diabetis MODY) i aquest fet dificulta molt com trobar una solució. Les investigacions es basen en models animals, línies cel·lulars, aïllament d'illots pancreàtics i coneixement embrionari de les cèl·lules beta. No us puc donar gaire més detalls sobre aquest tema, ja que no és va explaiar gaire. El que sí ens va remarcar vàries vegades és que el tema de les investigacions amb cèl·lules mare encara estava molt lluny del poble per diferents motius:

  • no es coneix com es diferencia una cèl·lula beta (us recordo que son les cèl·lules dels illots pancreàtics que segreguen insulina) a partir d'una cèl·lula mare. Aquest fet pot provocar que les cèl·lules creades al laboratori  acabin degenerant en cèl·lules tumorals i que no siguin de la qualitat necessària.
  •  la diabetis és una malaltia autoinmune, així que un trasplantament de cèl·lules mare o cèl·lules beta comporta prendre inmunosupresors per tota la vida (amb les possibles conseqüències que això pot tenir). Aquest punt va relacionat amb el desconeixement de l'origen de la diabetis, ja que una manera que aquests trasplantaments siguin ben acceptats seria solucionant l'origen mateix.

També ens va parlar una mica de prevalença. En total hi ha un 13,8 % de població amb DM2, de la qual un 6% no és conscient que la té (o no vol ser conscient). Respecte a la prevalença global de la DM es troba en un 8,3% de la població. A més a més tenim que un 12,6 % té pre- diabetis (intolerància anormal a la glucosa o glucemia basal alterada).

La glucèmia basal alterada vol dir que tens un nivell de glucosa en dejú superior a la normalitat però inferior a 126, es a dir, estaria entre 100 i 125 mg/dl.

Intolerància anormal a la glucosa, vol dir que et donen a consumir uns gr de glucosa (uns 75) i a les dues hores tens un nivells superiors que la població normal, però inferiors que una persona amb diabetis, es a dir, entre 140 i 199 mg/dl. Aquesta és la corba que fan a totes les dones embarassades per descartar una  possible diabetis gestacional.



Comentarios

  1. com m'agradat el teu artícle. ES curiós els inicis :)

    ResponderEliminar
  2. Ademas HISTORIA, cada día me sorprendes mas.
    El papiro de EBERS que comentas ?proviene de los Veras- Los 4 textos de loslibros sagrados de la India...????

    Te dejo una Web por si te interesa...Un abrazo.

    http://www.buenastareas.com/ensayos/Diabetes/185357.html

    ResponderEliminar
  3. Probar productos en casa, Lucía y Llorenç, gracias por vuestros comentarios.

    LLorenç, gracias por el enlace, le echaré un vistazo.

    Un saludo,

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

Y para Nochevieja, ¿qué?

Han pasado meses sin escribir, ocupada con Ariadna, la casa, el trabajo y la formación. Muchos lo cuentan pero hasta que no lo vives no sabes lo que te cambia la vida y las prioridades al tener un hijo.  ¿Cómo ha ido la diabetes después del parto? Por un lado mi dedicación a ella se ha reducido drásticamente y he pasado a tener un control similar a antes de quedarme embarazada (entre 5 y 7 controles al día. a veces más y a veces menos), eso sí, un poco más relajado porque la pequeña me absorbe muchísimo tiempo.  Las hemos desde entonces han ido a 5.5, 6.1 y 5.9 la última en noviembre, no me quejo :-). Este último mes ha sido bastante revolucionario en los controles con un par de semanas con hipers y resistencia a la insulina. Creo que todo ha sido debido a la vuelta de la menstruación después de 18 meses, ¡vaya jaleo para el cuerpo a nivel hormonal!. Ahora ya llevo un par de semanas más estable.  El peso se estanco hasta que en septiembre empezó a bajar y ya ca...

En la recta final...semana 36 y 37

¡¡¡Ya no queda nada!! Hoy es 19 de febrero y estoy de 37 semanas y un día. Obstetra La semana 36 tuve visita con el obstetra. En tres semanas Ariadna pasó de 1.400 a 2.800 gr de peso...¡toma ya! Dentro de la normalidad,  según  los médicos. Y hoy hemos hecho la visita de la semana 37 y pesa 2.900 gr, es decir, perfecta :-). Como esta de culo me han programado  cesárea  para próxima semana, es decir, la 38. La novedad es que si durante esta semana la niña se da la vuelta y se coloca bien, han decidido esperar a parto natural a las 40 semanas, dado el buen control de la diabetes, el peso de la niña y mi buen estado de salud :-) ¡que alegría!. Ahora me siento dividida entre las ganas de verla en pocos días y la posibilidad de esperar que ella nazca de forma espontanea y tener el parto natural que yo deseaba.  S ea como sea, no depende de mí. Y me siento preparada para ambas opciones.  Me han puesto las correas también las dos semanas para co...

Colacao 0

Lo primero que hay que hacer es diferenciar entre Colacao 0% azúcares y el Colacao Light que salió al mercado hace más tiempo. El Colacao light fue retirado del mercado debido a una denúncia que se les impuso por no cumplir la normativa de los productos considerados light. Podéis encontrar toda la información al respecto aquí . Cuando salió al mercado fui directa a mirar los ingredientes y llevaba azúcar, cosa que me extrañó muchísimo.  Al tiempo salió el Colacao 0% azúcares y con 0,4% de materia grasa . Entre sus ingredientes consta, a fecha de hoy: cacao, crema de cereal, fibra, sales minerales, emulgente, anticonglomerante, aromas, sal y edulcorantes (aspartamo y acesulfamo). Según la información nutricional, por taza con leche desnatada, proporciona unos 11 gr de CH, de los cuales azúcares 8 gr.    Desde que lo descubrí en el mercado lo he tomado y no he notado hiperglucemias; claro que siempre intento que sustituya una ración de CH para el post...