Ir al contenido principal

Quines situacions ens poden generar estrés?


Per començar, les mateixes situacions que li poden generar estrès a qualsevol altra persona, però a més a més li hem de sumar els possibles estressors específics de la diabetes.

Algunes de les causes més específiques són:
 • Complexitat i demandes diàries del tractament.
 • Alta responsabilitat en el maneig del tractament.
 • Aprenentatge de noves habilitats (nutrició, comptar racions, aprendre a injectar-se, aprendre a manegar la bomba de insulina, el control i la correcció de la glucosa....).
 • Exigències d’horaris més o menys rígids
 • Modificació d’hàbits en el moment del diagnòstic.
 •  Influència del context social, com a possible barrera o dificultat per seguir adequadament el tractament.
 • Resistència a diferents pressions i temptacions socials.
 • Sentir la diabetes com un estigma.
 • Afrontar les idees errònies que té la gent sobre la diabetes.
 • Corregir les idees errònies pròpies que té una persona quan debuta o mida que va augmentant la seva educació diabetològica.
 • Els episodis d’hipoglucèmia, que en ocasions deriva en una “por a la hipoglucèmia”.
 • La presència actual de complicacions o la incertesa de complicacions futures.
 •  La frustració que pot generar les hiperglucèmies inexplicables.
 •  Valoració negativa de la diabetes.
 • Altres.
 
Hi ha alguna cosa de la llista o que no estigui a la llista que per tu és especialment estressant o difícil?

Per exemple, jo recordo que de petita hi havia moments en que tenia molta gana i no podia menjar i jo volia més, però no era possible. Per sort, això s'ha solucionat perquè avui dia hi ha més flexibilitat i tot funciona per racions i dosis d'insulina. A casa als meus pares li van dir X racions i ja està i amb això tiràvem. Per exemple, si per sopar hi havia un biquini (d'aquests de pa bimbo amb formatge i pernil dolç), només em podia menjar el biquini, res més, ni fruita. Van ser especialment rígids amb el menjar els primers anys, després mica en mica, tots ens vam anar relaxant.

També tinc un record molt nítid...viatge de 8e d'EGB, uns 13 anys. Estàvem a Euro Disney a Paris, era l'hora de sopar i era lliure, cadascú buscava un bar i es menjava alguna cosa. Vaig al lavabo per posar-me la insulina (en aquella època encara anava amb la nevera i les xeringues) i quan obro el bolso: no està per cap banda! Ai mare...se'm va pujar el cor a la gola....vaig sortir corrents del lavabo i sense dir res a ningú vaig anar corrents fins a l'hotel, vinga a corre, i corre, i corre....uns 15 minuts corrents amb molta angoixa. Tot va acabar bé. Vaig arribar a l'hotel, vaig agafar les coses i vaig tornar al bar corrents un altra cop. Insulina i sopar sense més incidències. No sé si vaig resoldre la situació de la forma més correcta; hauria d'haver anat a buscar a algun professor i que m'acompanyés, però sempre he estat força independent per resoldre els meus problemes.

Quan era adolescent, al començament, em feia molta vergonya demanar sacarina als bars jajajajjaja.. Sempre anava amb un potet al bolso.  D'això ja fa uns 15 anys.... També és cert que per aquella època encara et miraven de forma estranya quan et demanes sacarina o cocacola light...Ostras tu, la cocacola light....no hi havia enlloc! Quan sortia de festa amb les amigues sempre m'havia de demanar tònica o aigua perquè a cap discoteca tenien res per veure sense sucre....

Avui dia, l'única cosa més significativa és la insistència de la gent quan li dius que no vols d'alguna cosa. Per exemple:
 
"Vols?"
"No, gràcies"
"Ni única mica?"
"No, gràcies"
"Vinga, per una mica no passa res. No està gaire dolç"

Jajajajaj aquesta última frase és especialment graciosa quan estan parlant d'un pastís amb melmelada, chocolata i nata jajjajaja. 

Teniu d'històries semblants?

*Si queréis leerlo en castellano, podéis escoger el idioma del traductor que encontraréis en la barra lateral derecha. Iré alternando los idiomas. Un saludo y disculpad las molestias.

Comentarios

Entradas populares de este blog

En la recta final...semana 36 y 37

¡¡¡Ya no queda nada!! Hoy es 19 de febrero y estoy de 37 semanas y un día. Obstetra La semana 36 tuve visita con el obstetra. En tres semanas Ariadna pasó de 1.400 a 2.800 gr de peso...¡toma ya! Dentro de la normalidad,  según  los médicos. Y hoy hemos hecho la visita de la semana 37 y pesa 2.900 gr, es decir, perfecta :-). Como esta de culo me han programado  cesárea  para próxima semana, es decir, la 38. La novedad es que si durante esta semana la niña se da la vuelta y se coloca bien, han decidido esperar a parto natural a las 40 semanas, dado el buen control de la diabetes, el peso de la niña y mi buen estado de salud :-) ¡que alegría!. Ahora me siento dividida entre las ganas de verla en pocos días y la posibilidad de esperar que ella nazca de forma espontanea y tener el parto natural que yo deseaba.  S ea como sea, no depende de mí. Y me siento preparada para ambas opciones.  Me han puesto las correas también las dos semanas para controlar latido del b ebé y contrac

Ai, ai, ai ¡que rico madre!

Acabo de venir del Mercadona y después de guardar la compra he venido direeeecta al ordenador ¡tenía que escribir esta entrada!. Quizás soy la última en enterarse ¡puede ser! porque hacía bastante que no iba.  Siempre que voy a un supermercado me fijo mucho por si aparecen nuevos productos sin azúcar y le dedico especial atención a los lácteos y las galletas. Anteriormente en el Mercadona ya había comido los flanes de huevo sin azúcar que están riquísimos. Pues hoy he descubierto....redoble de tambores por favor.... ¡natillas de chocolate sin azúcar!  ¡flan de vainilla sin azúcar!  y  ¡flan de chocolate sin azúcar! Al llegar a casa no he podido resistir la tentación y me he comido una natilla y están muy buenas. Le he dado un poquito para que la pruebe mi pareja, la persona encargada de hacer las valoraciones de calidad: ¿se parecen a las tradicionales? Y él emite la sentencia: bastante conseguidas . Antes que nada deciros que son de la marca Postres Reina , aunque si miráis

2ª trimestre de embarazo (4o mes)

Que alegría! Ya estoy de 17 semanas ! Al principio parecía que el tiempo pasaba lentamente, pero una vez ha arrancado el tema médico, las ecos, analíticas y controles, todo parece se hace más ligero. Y además....¡dentro de nada podré sentirla! ¡Que ganas! Como os dije en la entrada anterior, pasé el primer trimestre más sola que la una...sin endocrinos, ni ginecólogos. Ningún profesional.  Por suerte al tocar el final de tercer trimestre (y pasado agosto, todo sea dicho) el tema ha empezado a rodar.  - primer triple screening y eco del primer trimestre. Perfecto!! Que descanso.... - eco-cardio de las 16 semanas. Perfecta!!! Un alivio... 18 de setiembre...¿A que es bonita? :-) También pude hablar con mi endocrino por email y por teléfono y me dio algunas pautas de cosas que me preocupaban un poco más...pero siendo sincera...¿hay alguien que sepa como está reaccionando mi cuerpo mejor que yo? ¡Para nada!!! El marte me hice la analítica y en dos semanas tengo vis